Температурно-програмована десорбційна мас-спектрометрія бичачого сироваткового альбуміну в конденсованому стані і адсорбованого на поверхні високодисперсних оксидів - Клименко, Н.Ю.; Галаган, Н.П.; Місчанчук, Б.Г.; Зарко, В.І.; Покровський, В.О. (Поверхность, 2008)
Методом температурно-програмованої десорбційної мас-спектрометрії (ТПД МС) було досліджено властивості бичачого сироваткового альбуміну (БСА) як в конденсованому стані, так і адсорбованого на поверхні високодисперсних змішаних оксидів. В результаті термолізу білка розклад амінокислотних залишків відбувався в декілька стадій. Максимуми залежності швидкості розкладу амінокислотних залишків від температури співпадали з максимумами виділення води із досліджених зразків. Найбільш інтенсивні максимуми виділення сірководню спостерігалися при температурі 200 ºС для конденсованого БСА і для БСА, адсорбованого на поверхні титанокремнезему (TК20) при pH 4,8. Цей максимум був відсутній при адсорбції БСА на поверхні алюмокремнезему (АК1) при значеннях рН 2,5 та 7,0. Крім того, для всіх зразків, що вміщували оксид алюмінію був наявний інтенсивний максимум виділення води при 100 ºС.