Концепція методології ідентифікації та токсикологічних досліджень наноматеріалів і оцінки ризику для людського організму та довкілля при їх виробництві і застосуванні - Картель, М.Т.; Терещенко, В.П. (Поверхность, 2008)
У зв’язку з розвитком технологій одержання та використання наноматеріалів, які завдяки особливим фізичним, хімічним та механічним властивостям здатні завдавати непрогнозованого впливу на біологічні об’єкти, на прикладі вуглецевих нанотрубок запропоновано концептуальні підходи щодо формування методології ідентифікації, токсикологічних досліджень та оцінки ризиків для організму людини і навколишнього середовища при виробництві та застосуванні речовин в нанорозмірному стані. При розробці концепції використано «чорнобильській досвід» щодо дії малих доз низької інтенсивності техногенних забруднювачів навколишнього середовища на організм людини.