Моделі пористих середовищ - Криворучко, Я.С.; Лерман, Л.Б.; Шкода, Н.Г. (Поверхность, 2013)
В статті дано огляд математичних моделей, які описують діелектричну проникність пористих середовищ. Проведено аналіз експериментальних методів і різних розрахункових формул для визначення діелектричної функції матрично-дисперсних середовищ. Для пористих середовищ із вмістом води виконано порівняння з експериментальними результатами. Показано, що внаслідок складності чисельної реалізації найбільш загальних теоретичних моделей дисперсних систем і відсутності універсальних алгоритмів та відповідних програм, більшість дослідників, які займаються вивченням взаємодії електромагнітних хвиль із різноманітними дисперсними системами, змушені звертатися до наближених методів розв’язку задач.