Гістерезисні властивості ЕМГактивності м’язів плечового пояса і плеча при розвитку ізометричних зусиль різного напрямку рукою людини - Горковенко, А.В.; Легедза, О.В.; Верещака, І.В.; Дорновський, М.; Костюков, О.І. (Нейрофизиология, 2015)
У тестах за участю чотирьох добровольців вивчали прояви гістерезису ЕМГ-активності восьми м’язів плечового пояса і плеча при розвитку рукою ізометричних зусиль восьми різних напрямків у горизонтальній площині операційного простору; силові траєкторії відповідали подвійним трапеціям. Усього було розглянуто 256 реалізацій, для яких аналізували співвідношення рівнів випрямленої та інтегрованої ЕМГ і амплітуд зусилля в умовах розвитку зусиль і повернення до вихідного стану. Вірогідні прояви гістерезису були зареєстровані у 118 випадках (46 %). Гістерезис, петля якого для співвідношення рівень ЕМГ–зусилля орієнтувалася за рухом годинникової стрілки, спостерігався в 107 випадках (або 91 %); в 11 випадках (9 %) відмічалася петля, орієнтована проти руху годинникової стрілки. Висловлено припущення, що прояви гістерезису ЕМГ-активності в умовах описаних тестів пов’язані з розбіжностями процесів рекрутування/дерекрутування рухових одиниць у перебігу природної активації м’язів. ЦНС, очевидно, виявляє високу гнучкість у визначенні типу нелінійної активації м’язів у перебігу генерації „двосуглобових” ізометричних зусиль, створених рукою.