Пов’язані зі старінням особливості розподілу основного білка мієліну в структурах головного мозку піщанок - Ковальчук, Ю.П.; Жданкін, А.Є.; Ушакова, Г.О. (Нейрофизиология, 2015)
З використанням методики непрямого імуноферментного аналізу вивчали вміст основного білка мієліну (ОБМ) у різних структурах мозку молодих дорослих (шість місяців) та старих (24 місяці) особин монгольських піщанок. Середнє значення вмісту ОБМ у мозочку старих піщанок було більш ніж вдвічі меншим, ніж аналогічний показник у молодих тварин (1.04 ± 0.10 та 2.20 ± 0.50 мкг на 100 мг тканини відповідно). В той же час середні значення вмісту ОБМ у таламусі та гіпокампі старих піщанок не тільки не демонстрували істотного зменшення, але й навіть дещо перевищували відповідні величини у молодих особин (відмінності, проте, не були вірогідними). Таким чином, залежні від віку зміни вмісту ОБМ у різних структурах головного мозку піщанок виявляють значну специфічність; є підстави вважати, що пов’язані зі старінням процеси демієлінізації відбуваються насамперед у мозочку.