Вплив інгібітора сфінгомієліназ N-ацетилцистеїну на когнітивні функції у cтарих щурів - Бабенко, Н.А.; Шахова, О.Г. (Нейрофизиология, 2014)
У роботі вивчали умовнорефлекторну діяльність 24-місячних щурів (рефлекс активного уникання в човниковій камері) на тлі дії N-ацетилцистеїну (N-АЦЦ), що вводився перорально протягом 18 діб. N-АЦЦ покращував когнітивні функції у старих тварин; поліпшувалась оцінка тваринами експериментального завдання, скорочувався латентний період реакції на дію безумовного подразника. Це в цілому сприяло прискоренню вироблення рефлексу порівняно з таким у контрольних щурів. Беручи до уваги те, що N-АЦЦ пригнічує активність нейтральної сфінгомієлінази (СФМази) та нормалізує вміст церамідів у гіпокампі та неокортексі 24-місячних тварин, можна припустити наступне. Важливим фактором, що забезпечує поліпшення когнітивних функцій у старих тварин під дією N-АЦЦ, є зниження гіперпродукції церамідів у мозку щурів; цей ефект реалізується в результаті зниження активності нейтральної СФМази.