Властивості інозитол-1,4,5-трифосфатних рецепторів в ядрах нейронів ЦНС щурів - Федоренко, О.А.; Марченко, С.М. (Нейрофизиология, 2014)
Ми досліджували властивості інозитол-1,4,5-трифосфатних рецепторів (InsP₃ Rs) у мембранах ядерної оболонки нейронів ЦНС щурів. Було виявлено, що в клітинах з найвищим рівнем експресії InsP₃ Rs дані рецептори локалізовані переважно на внутрішній ядерній мембрані. Це дає можливість припустити залучення ядерного кальцієвого депо в регуляцію експресії кальційзалежних генів. Аплікації агоністів InsP₃ Rs інозитолтрифосфату (InsP₃ ) та Ca²⁺ у концентраціях, менших за 1.0 мкМ, викликали швидку активацію каналів InsP₃ Rs, після чого спостерігалась їх певна стаціонарна активність. Аплікація Ca²⁺ у концентраціях, більших за вищезгадану, істотно не впливала на характеристики пікових відповідей цих рецепторів, проте потім останні майже цілком втрачали чутливість протягом декількох секунд. Отже, кальцієва залежність стабільної активності InsP₃ Rs була дзвоноподібною. Пікова ж активність зазначених рецепторів у разі фізіологічних меж концентрацій внутрішньоклітинного Ca²⁺ не інгібувалась аплікаціями агоністів. Це спостереження вирішує основне протиріччя між даними, які були отримані різними дослідницькими групами раніше. У той же час сутність специфіки кінетичних властивостей InsP₃ Rs в умовах різних експериментальних моделей потребує подальших досліджень.