ЕЕГ-активність у правшів та лівшів при моно- та бінокулярному сприйнятті вербальної емоційно забарвленої інформації - Бондаренко, М.П.; Бондаренко, О.В.; Кравченко, В.І.; Макарчук, М.Ю. (Нейрофизиология, 2016)
Проведено порівняльну оцінку характеристик ЕЕГ при моно- та бінокулярному виконанні тесту Струпа з пред’явленням зображень емоційно нейтральних, емоційно забарвлених слів, а також «псевдослів». Серед 60 обстежуваних налічувалися 30 лівшів з домінантним лівим оком та 30 правшів з домінантним правим оком. У правшів у разі бінокулярного сприйняття вербальної емоційно забарвленої інформації когерентність коливань тета-ритму в центральних і тім’яних парах відведень зростала, тоді як у лівшів у таких умовах збільшувалися рівні когерентності коливань бета-високочастотного субритму у внутрішньопівкульних парах. При бінокулярному виконанні обох тестів міжпівкульна когерентність змінювалася, тоді як при монокулярному сприйнятті зміни когерентності спостерігалися лише в межах однієї півкулі. У разі використання сигналів-псевдослів рівень синхронізації активності локальних нервових мереж у правшів істотніше зростав в межах лівої півкулі; у лівшів це відбувалося в обох півкулях при послабленні міжпівкульної взаємодії. В тестах обох видів в умовах монокулярного сприйняття домінантним оком і справжніх слів, і псевдослів ЕЕГ-активність як у правшів, так і у лівшів практично не розрізнялася. Це може свідчити про ігнорування нерелевантного семантичного контексту стимулів при обробці інформації, котра надходить через домінантний зоровий канал.