Вплив циклоспорину А на життєздатність культивованих клітин гіпокампа при моделюванні хвороби Альцгеймера - Кравенська, Є.В.; Ганжа, В.В.; Яворська, О.М.; Лук’янець, О.О. (Нейрофизиология, 2016)
Присутність амілоїдних бляшок і нейрофібрилярних клубків та прояви інтенсивної нейродегенерації в мозку є основними патологічними явищами, характерними для хвороби Альцгеймера (ХА). Механізми, що лежать в основі нейротоксичності протеїну, специфічного для ХА (амілоїду β₁₋₄₂), поки що залишаються не зовсім ясними. Є підстави вважати, що у відповідних процесах певну роль може відігравати відкривання мітохондріальних пор перехідної проникності (МППП). Ми з’ясовували вплив вказаного протеїну на життєздатність культивованих клітин гіпокампа щурів. Використовували конфокальну мікроскопію після забарвлення клітин барвниками Hoechst 33258 та пропідіуму йодидом (ПЙ), що дозволяло визначати кількість живих та некротизованих одиниць. Якщо до культурального середовища додавали 2.0 мкМ амілоїду β₁₋₄₂, індекс загибелі (ІЗ) клітин гіпокампа (кількість клітин, забарвлених ПЙ, щодо загальної кількості обстежених одиниць) після 14 діб культивування складав у середньому 59 ± 4 % порівняно з 28 ± 6 % у контрольних умовах. Коли ж до середовища додавали не тільки амілоїд β₁₋₄₂, а й блокатор відкривання МППП циклоспорин А (1.25 мкМ), середній ІЗ дорівнював 42 ± 6 %. Отже, зміни в мітохондріях та відкривання МППП можуть бути досить значною мірою залучені в некротичну загибель клітин гіпокампа при ХА.