Провідність каналів інозитол-1,4,5-трифосфатних рецепторів ядерної оболонки нейронів Пуркін’є - Федоренко, О.А. (Нейрофизиология, 2016)
Інозитол-1,4,5-трифосфатні рецептори (ІР₃R) відіграють ключову роль у забезпеченні внутрішньоклітинної кальцієвої сигналізації. До останнього часу питання, чи є характерним для каналу поодинокого ІР₃R лише один рівень провідності чи такий канал може мати декілька рівнів провідності, залишалося відкритим. В експериментах на ізольованих ядрах нейронів Пуркін’є мозочка щурів ми досліджували, як змінюється провідність каналів цих рецепторів внутрішньої мембрани ядерної оболонки при різних значеннях потенціалу. В усіх випадках такі канали демонстрували лише один рівень унітарної провідності; жодних підрівнів у діапазоні потенціалів від 100 мВ до +100 мВ не спостерігалося. Пригнічення активності ІР₃R при негативних потенціалах було зумовлене зменшенням вірогідності відкритого стану каналу. Отже, припущення про багаторівневість провідності поодиноких каналів ІР₃R у вивченому об’єкті не підтверджується; вивільнення Са²⁺ через канали цих рецепторів має квантовий характер.