Вплив додаткового когнітивного навантаження на просторово-часові параметри ходьби у жінок різних вікових груп - Мороз, В.М.; Йолтухівський, М.В.; Тищенко, І.В.; Богомаз, О.В.; Московко, Г.С.; Кривов’яз, С.О. (Нейрофизиология, 2016)
Використовуючи автоматизовану систему GAITRite, досліджували просторові та часові параметри ходьби у дівчат-підлітків 12–15 років, дівчат 16–20 років та жінок 21–55 років. Вказані параметри аналізували в нормальних умовах та при виконанні додаткового когнітивного завдання – проговорювання вголос назв тварин, відомих тестованим. У всіх вікових групах в умовах когнітивного навантаження просторові параметри ходьби не зазнавали вірогідних змін, тоді як практично всі часові параметри статистично вірогідно змінювались. Тривалості фаз ходьби в таких умовах ставали більшими, а частота кроків та швидкість руху зменшувалися. Зроблено висновок, що при дії помірного когнітивного навантаження параметри діяльності нейронного локомоторного генератора (в наших тестах – генератора ходьби) піддаються досить простій модифікації, котру можна характеризувати як відносно рівномірне «розтягування» часової шкали при мінімальних змінах амплітудних параметрів. Такі модифікації в межах дослідженого загального вікового інтервалу не демонстрували значної залежності від віку.