Впливи препарату мітохондрин-2 на динаміку дегенерації тканин мозку у старих особин дрозофіли зі зміненою функцією гена swiss cheese - Чад, М.; Артимович, Н.; Макаренко, О.; Матійців, Н. (Нейрофизиология, 2014)
Ми вивчали можливі нейропротекторні впливи експериментального препарату мітохондрин-2 (М-2) на прояви нейродегенеративного фенотипу у старих особин Drosophila melanogaster, мутантних за геном swiss cheese (sws), та особин із функціональною інактивацією гена sws у глії. Було використано точкових мутантів за геном sws; в одній із досліджених груп із застосуванням системи Gal4-UAS був функціонально інактивований ген sws у гліоцитах. Аналізувався стан тканин мозку на їх гістологічних зрізах з оцінкою рівня пенетрантності та розміру зон дегенерації. Після згодовування препарату М-2 личинкам істотно (на 25 %) знижувалася пенетрантність нейродегенеративного фенотипу у старих мутантів за геном sws та зменшувався (в середньому на 31.5 %) розмір зон нейродегенерації в мозку особин із інгібуванням гена sws у гліоцитах. При застосуванні М-2 протягом стадії імаго змін характеристик нейродегенерації не спостерігалося.