Вплив тубокурарину на катіонні канали великої провідності у внутрішній ядерній мембрані нейронів Пуркін’є мозочка щурів - Лунько, О.В.; Грушковська, І.В.; Лунько, О.О.; Марченко, С.М. (Нейрофизиология, 2016)
В ядерних мембранах нейронів Пуркін’є кприсутні катіонні канали великої провідності (large-conductance cationic channels – LCC). Канали цього типу характеризуються селективністю щодо одновалентних катіонів, високою унітарною провідністю, повільною кінетикою і потенціалзалежністю. Структурні особливості, амінокислотна послідовність у молекулах та фізіологічна роль даних каналів поки що невідомі. Очевидно, що з’ясування функцій LCC в ядерних мембранах залежить від ідентифікації специфічного блокатора цих каналів. Ми провели експерименти з використанням методу «петчклемп», у результаті яких було знайдено досить специфічний блокатор LCC-каналів. Таким виявився алкалоїд тубокурарин, який повністю блокує LCC-канали при аплікації в концентрації 1 мМ та більше за умови негативного заряду на ядерній мембрані. На теперішній час це найбільш ефективний блокатор каналів даного типу.