Термодесорбційні дослідження бромованого вугілля СКН - Веселовська, К.І.; Веселовський, В.Л.; Захарова, Т.М.; Бєда, О.А.; Діюк, В.Є.; Іщенко, О.В. (Поверхность, 2015)
Вивчено термічну стійкість прищеплених груп та стан поверхні вихідного та модифікованих зразків активованого вугілля (АВ) за допомогою методу температурно-програмованої десорбційної мас-спектрометрії (ТПД-МС) та термогравіметричного аналізу (ТГА). Згідно з даними ТПД-МС досліджень, прищеплений бром, незалежно від його природи та температури модифікування, десорбується лише у вигляді молекули HBr, тоді як нітрогенвмісні групи – у вигляді нітрогенвмісних іонів NH₂⁺, CH₂NH₂⁺ та CH₂CHNH₂⁺. Продемонстровано, що газофазне бромування АВ є ефективним методом модифікування і приводить до отримання зразків, що містять до 2,5 ммоль/г хімічно прищепленого брому. Встановлено, що активний поверхневий бром заміщується на нітрогенвмісні групи у кількостях до 1,1 ммоль/г при рідкофазному амінуванні бромованих зразків.