Вплив модифікування поверхні кремнезему полісахаридами на його сорбційну здатність по відношенню до рутозиду венорутону - Кулик, Т.В.; Подуст, Т.В.; Паляниця, Б.Б.; Азізова, Л.Р.; Терець, М.І.; Барвінченко, В.М.; Михаловська, Л.І. (Поверхность, 2015)
Методом мас-спектрометрії з іонізацією електророзпиленням визначено ізомерний склад рутозидів венорутону. Отримано ізотерми адсорбції венорутону на поверхні кремнезему та кремнезему, модифікованого хітозаном та декстраном. Знайдено, що адсорбційна здатність щодо венорутону зростає в ряду SiO₂-декстран < SiO₂-хітозан < кремнезем. Трикомпонентні матеріали на основі кремнезему, полісахаридів та венорутону були досліджені методами ІЧ-спектроскопії, температурно-програмованої десорбційної мас-спектрометрії та електронної спектроскопії в УФ та видимій областях. Встановлено, що на поверхні хітозан-кремнеземного сорбенту венорутон адсорбується як на гідроксильованих ділянках поверхні, так і на полімерних ланцюгах хітозану, а на поверхні кремнезему, модифікованій декстраном – лише на гідроксильованих ділянках.