Порівняння адсорбційних властивостей природних мінералів, модифікованих поліаніліном - Яновська, Е.С. (Поверхность, 2015)
Шляхом окиснювальної полімеризації аніліну пероксодисульфатом амонію у кислому середовищі здійснено іn°situ іммобілізацію поліаніліну на поверхні бентоніту, вермикуліту, кліноптилоліту та сапоніту. За допомогою термогравіметричного аналізу, обробки ізотерм адсорбції-десорбції азоту, кривих розподілу пор та скануючої електронної мікроскопії встановлено факт рівномірного розташування полімеру на поверхні усіх досліджених мінералів. Показано, що усі досліджені мінерали після модифікації поліаніліном виявляють високу адсорбційну здатність щодо оксоаніонів Cr(VI), Mo(VI) та W(VI), при цьому найвищу зафіксовано у модифікованого сапоніту. Виявлено високу адсорбційну здатність у модифікованих поліаніліном кліноптилоліту та сапоніту щодо оксоаніонів P(V) та As(V).