Квантовохімічні розрахунки адсорбції молекули O₂ на поверхні (001) анатазу - Смірнова, О.В.; Гребенюк, А.Г.; Лобанов, В.В. (Поверхность, 2016)
В роботі за допомогою квантовохімічних розрахунків кластера складу Ti₁₄H₂₂O₄₀ (DFT/B3LYP/6-31(d,p)) встановлено, що утворення кисневих вакансій на грані (001) анатазу призводить до зменшення ширини забороненої зони TiO₂. Адсорбція молекулярного кисню на бездефектній грані (001) діоксиду титану не відбувається. Адсорбції О₂ на кисневій вакансії грані (001) анатазу передує триплет-синглетний перехід в системі «кластер 001 + О₂».