Синтез та властивості магніточутливих поліфункціональних нанокомпозитів для застосування в онкології - Абрамов, М.В.; Кусяк, А.П.; Камінський, О.М.; Туранська, С.П.; Петрановська, А.Л.; Кусяк, Н.В.; Туров, В.В.; Горбик, П.П. (Поверхность, 2017)
Наведено результати досліджень, спрямованих на розвиток концепції створення магніточутливих нанокомпозитів (НК) з багаторівневою ієрархічною наноархітектурою та функціями медико-біологічних нанороботів. Синтезовані нанорозмірний магнетит в однодоменному стані і магніточутливі НК на його основі (Fe₃O₄/дімеркаптосукцинова кислота (ДМСК), Fe₃O₄/γ-амінопропілсилоксан (γ-АПС), Fe₃O₄/поліакриламід (ПАА), Fe₃O₄/гідроксиапатит (ГА), Fe₃O₄/SiO₂, Fe₃O₄/TiО₂, Fe3O₄/Al₂О₃). Отримано ізотерми і вивчено кінетику адсорбції цисплатину в залежності від хімічної природи поверхні наноструктур. Досліджено процеси адсорбції доксорубіцину (ДР) на поверхні НК Fe₃O₄/ГА з розчину у фізіологічній рідині. Виготовлено та досліджено магнітні рідини, що містять НК Fe₃O₄/ГА/ДР. Використовуючи ансамбль носіїв Fe₃O₄ як суперпарамагнітний зонд та теорію парамагнетизму Ланжевена, оцінено розмірні параметри їх оболонки, що підтверджено незалежними вимірюваннями питомої площі поверхні наноструктур та термодинамічної седиментаційної стійкості відповідних магнітних рідин. Отримані результати можуть бути використані при розробках нових форм магнітокерованих лікарських засобів спрямованої доставки і адсорбентів на основі НК типу суперпарамагнітне ядро-оболонка з багаторівневою наноархітектурою та для визначення, контролю і оптимізації розмірних параметрів її компонентів.