Розрахунок окиснювально-відновних потенціалів аквакомплексів металів змінної валентності - Захаров, І.І.; Бондар, В.В.; Захарова, О.І.; Тюпало, М.Ф. (Інститут загальної та неорганічної хімії ім. В.І. Вернадського НАН України, 2008)
Неемпіричним квантово-хімічним методом функціонала густини DFT/B3LYP з використанням базису LANL2DZ показана можливість розрахунку окиснювально-відновних потенціалів електрохімічних систем Me^+(n+1)/Me^+n для перехідних металів — ванадія, хрома, мангана, ферума і кобальта. У розрахунку енергії Гіббса реакції Мe^+n – е → Мe^+(n+1) використана модельна реакція для аквакомплексів у газовій фазі: [Ме(H2O)6]^+n + Н^+ → [Ме(H2O)6]^+(n+1) + 1/2H2↑. Розраховані значення потенціалів розглянутих окиснювально-відновних систем добре співпадають з експериментальними даними у водному розчині.