Територія уявного: репрезентація історичного минулого в польській та українській белетристиці кінця ХІХ століття - Кирильчук, О. (Слово і Час, 2013)
У статті з постколоніальної перспективи розглянуто візії історичного минулого в текстах Г. Сенкевича, М. Старицького й І. Нечуя-Левицького. Акцент зроблено на тому, що історична белетристика аналізує образ Іншого та символізовану географію національної присутності у просторі пограниччя.