Ритуал прощання зі світом на Запорожжі та поема Тараса Шевченка "Чернець" - Іваннікова, Л. (Слово і Час, 2013)
У статті розглядається фольклорна основа поеми Тараса Шевченка “Чернець”, а саме субкультурні звичаї запорозького козацтва, пов’язані зі вступом до товариства, смертною карою, розподілом майна, подвигами юродства. Проведено паралелі з чернечим життям. Авторка доводить, що всі ці звичаї становлять собою різні етапи ритуалу прощання з білим світом запорожця, який правдиво відображений у поемі Т. Шевченка.