Роман В. Винниченка "Заповіт батьків" у діалозі з російською реалістичною традицією й неонатуралістичним дискурсом - Брайко, О. (Слово і Час, 2013)
У статті проаналізовано контактно-генетичні й типологічні зв’язки твору В. Винниченка з романами Л. Толстого “Воскресіння” й М. Арцибашева “Біля останньої межі”, новелою А. Чехова “Напад” (“Припадок”). Автор обґрунтовує думку, що деякі художні прийоми В. Винниченка являють собою вірогідні запозичення – відсилки до аналогічних засобів творів, відомих читачам початку ХХ ст. використовуючи досвід попередників, український письменник акцентує значущість власної світоглядної позиції.