"Народні оповідання" Марка Вовчка: втрати, пошуки, знахідки - Цимбал, Б. (Слово і Час, 2014)
У статті досліджено історію автографа “Народних оповідань” Марка Вовчка, який складався з дванадцяти творів. Ця історія охоплює понад півтора століття й формально ділиться на кілька етапів: створення (1857), виявлення автографа в архіві авторки після її смерті (1907), пізніша втрата, поява в Канаді після Другої світової війни автографа одного з дванадцяти оповідань (1957), виявлення фотокопії автографа. На основі останньої знахідки з’ясовано особливості оригіналу та скориговано окремі спостереження Василя Доманицького й Богдана Лепкого щодо автографа.