Креативні виміри мучеництва в "Читанні про Бориса і Гліба" прп. Нестора Літописця - Ісіченко, І. (Слово і Час, 2014)
У статті розглянута інтерпретація преподобним Нестором Печерським мученицької загибелі князів Бориса і Гліба 1015 р. Милосердя й любов до ближнього, виявлені цими святими, виступають тут дієвою альтернативою не тільки владолюбству Святополка, а й руйнівній дії інших диявольських спокус. Внутрішні боріння Бориса і Гліба розкриваються як лицарське змагання, у котрому воїни світла долають спокуси темних пристрастей.