Жанр поетичного послання у творчості Шевченка - Чамата, Н. (Слово і Час, 2014)
У статті розглянуті генеза й типологія жанру послання в Шевченка. Виокремлено тематичні різновиди послань та їх центральні мотиви, деякі основні композиційно-стильові характеристики. Наголошено на пов’язаній із жанровим синкретизмом поезії Шевченка орієнтації його послань на злиття з елегійною традицією.