Результати застосування внутрішньоплевральної перфузійної хіміогіпертермії при лікуванні хворих зі злоякісною мезотеліомою плеври - Шевченко, А.І. (ДУ «Національний інститут раку», Київ, Україна, 2009)
Проаналізовані результати лікування хворих зі злоякісною мезотеліомою плеври із застосуванням внутрішньоплевральної перфузійної хіміогіпертермії (ВПХГТ). В основну групу ввійшло 30 хворих, в контрольну – 51. Медіана виживаності становила 20,5 міс в основній групі та 10,7 міс у контрольній, 1-річна виживаність — 82,42 ± 7,16% та 44,55 ± 8,12% відповідно. При застосуванні самостійної методики ВПХГТ (консервативне лікування) 1-річна виживаність становила 81,25 ± 9,76%, медіана — 20,5 міс; у контрольній групі відповідно — 40,31 ± 9,71%, медіана — 10,3 міс. При застосуванні ВПХГТ у ранній післяопераційний період після циторедукції 1-річна виживаність становила 83,24 ± 10,85%, у контрольній групі — 54,78 ± 15%, медіана — 18,9 та 12,5 міс відповідно. Ключові слова: злоякісна мезотеліома, внутрішньоплевральна хіміогіпертермія, циторедуктивна операція.