Роль зіткнень з атомами нейтрального водню в утворенні ліній нейтрального заліза у незбуреній сонячній атмосфері - Стоділка, М.I. (Кинематика и физика небесных тел, 2002)
Досліджено роль зіткнень з атомами нейтрального водню в утворенні ліній нейтрального заліза у незбуреній сонячній атмосфері. Під впливом зіткнень з атомами водню відбувається перерозподіл атомів Ре І по рівнях. Чутливість центральних глибин ліній до зіткнень з атомами водню залежить від глибини утворення центра лінії та потенціалу збудження нижнього рівня; найчутливішими є помірні та сильні лінії, що утворюються у верхній фотосфері і виникають при переходах з метастабільних та напівстабільних рівнів. Зіткнення, з воднем слабо впливають на еквівалентні ширини ліній в центрі диску Сонця; вплив збільшується. для. сильніших фотосферних ліній при наближенні, до краю диска. Еквівалентні, ширини та центральні, глибини хромосферних ліній, що виникають з метастабільних та напівстабільних рівнів, слабо реагують на зіткнення з воднем.