Особливості трактування особистості жінки в духовно-релігійному творі (Києво-Печерський патерик) - Щербак, О. (Слово і Час, 2014)
У статті проаналізовано історичну, релігійну та художньо-літературну сутність образів жінок у Києво-Печерському патерику – матері Феодосія Печерського, жінки, яка спокушала Мойсея Угрина, Марії, дружини воєводи Яна, та ін. Визначено, що в “Патерику” застосовано середньовічні принципи зображення історичних персонажів – художнє узагальнення, алегоричність, притчовий характер оповіді, літературний етикет. В українській літературі доби Київської Русі жінки зображувалися рідко, але вписувалися в загальну схему традиційних персонажів.