Про визначення густини еквігравітуючих стержнів, за допомогою яких описується зовнішнє гравітаційне поле планет-гигантів - Завізіон, О.В. (Кинематика и физика небесных тел, 2001)
Запропоновано описання зовнішнього гравітаційного потенціалу осесиметричного тіла потенціалом неоднорідного самогравітуючого стержня. В залежності від форми тіла такі стержні можуть бути як дійсними, так і уявними. Отримано розподіл густини в такому стержні, у випадку однорідного еліпсоїда обертання. Знайдено параметри систем неоднорідних стержнів, за допомогою яких описуються зовнішні гравітаційні потенціали планет-гигантів. При обчисленнях вважалось, що планети-гиганти є фігури, які близькі до рівноважних. Динамічні характеристики планет-гигантів взяті з даних астрономічних спостережень.