Народність і народний характер як літературно-естетичні поняття в українській критиці 30 - 40-х років ХІХ ст. - Скупейко, Л. (Слово і Час, 2014)
У статті проаналізовано зміст і функції понять “народність” і “народний характер” у контексті формування новочасного художнього мислення та усвідомлення національної своєрідності української літератури. Зазначено, що в літературно-критичній думці 30–40-х років ХІХ ст. національне постає як необхідний (“природний”) елемент естетичної свідомості, а творення народних характерів – як один із основних засобів художнього узагальнення.