Ресентимент чи бунт? (на прикладі образу Антея з "Оргії" Лесі Українки) - Юрчук, О. (Слово і Час, 2014)
У статті застосовано теорію ресентименту, апробовану у працях Ф. Ніцше, М. Шелера, та ідею “бунтівної людини” А. Камю щодо образу Антея із драматичної поеми “Оргія” Лесі Українки. Використання ресентименту дало змогу “переформатувати” погляд на центрального персонажа. Антей, що розумівся як “національний герой”, відповідь-взірець, перетворився на людину ресентименту, уражену заздрістю, слабкістю, що зумовлює його “самоотруєння” та загибель. У контексті теорії ресентименту світ колонізатора постає як справедливий, а він сам є носієм закону.