Тарас Шевченко і Генрик Сенкевич: взяємопритягання романтиків - Астаф’єв, О. (Слово і Час, 2014)
У статті вперше в українському літературознавстві порушено проблему рецепції творів Тараса Шевченка в літературно-критичній та епістолярній спадщині Генрика Сенкевича, проаналізовано його емоційну реакцію на поему “Гайдамаки”, окреслено польський контекст оцінки творчості українського поета, простежено точки дотику між історичними творами обох письменників, зокрема у змалюванні Хмельниччини і постаті українського гетьмана.