Електромагнітне випромінювання при колапсі зірок з релятивістським максвеллівським та больцманівським розподілами часток у магнітосфері - Кривдик, В.Г. (Кинематика и физика небесных тел, 2001)
У даній роботі досліджується нетеплове випромінювання, яке виникає під час колапсу зірок із релятивістським максвеллівським та больцманівським розподілами часток у їх магнітосферах. Розрахунки проводились для зірок із температурами газу у магнітосферах в діапазоні 1 еВ ≤ кТ ≤ 10 еВ. Отримані, результати дають підставу стверджувати, що і в цьому випадку >' магнітосферах колапсуючих зірок виникає потужний потік нетеплового електромагнітного випромінювання, який у мільярди разів може перевищувати початковий.