Дослідження постійної загасання фраунгоферових ліній атмосфери Сонця - Янків-Вітковська, Л.М. (Кинематика и физика небесных тел, 2001)
Зроблено аналіз емпіричних методів дослідження постійної загасання. Знайдено явні вирази для постійної загасання у лоренцівського профілю коефіцієнта поглинання, в спектральній лінії з урахуванням непружних зіткнень та постван-дер-ваальсівських взаємодій випромінюючого атома зі збурюючими частинками. Для величини γ/γ₀, де γ₀ — ван-дер-ва-альсівська постійна загасання в наближенні Вайскопфа—Ліндгольма, представлено розклад за степенями температури. Врахування цих ефектів приводить до збільшення постійної загасання і є достатнім для отримання, кількісних результатів для. профілів фраунгоферових ліній без неправомірного збільшення величини γ (емпірична постійна загасання), яка використовується при аналізі зоряних спектрів.