"...Що робиться там, де людина не може бачити": метафізичний горизонт творчого мислення Михайла Коцюбинського - Лях, Т. (Слово і Час, 2014)
У статті розглядається метафізичний горизонт творчого мислення М. Коцюбинського у зв’язку з філософськими вченнями. Досліджено концепти духовної сфери людини (душа, серце, втома, сон, море, небо), образи-символи, зміну часу і простору, художні деталі в їхньому стосунку до метафізичної природи людського буття в індивідуальному сприйнятті письменника.