Дослідження провальних явищ в історичній частині Києва на території національного заповідника “Софія Київська” - Щербіна, С.В; Бріцький, О.І.; Ільєнко, В.А.; Бєлов, І.Д.; Остапенко, В.В.; Лісовий, Ю.В.; Цубін, О.А.; Дєдов, О.П.; Пігулевський, П.Г. (Геоінформатика, 2017)
Досліджено провальні явища на території Національного заповідника “Софія Київська”. Встановлено причини виникнення цих екзогенних процесів. Для реєстрації мікросейсмічності використано сертифікований сейсмометр GURALP CMG-40T. Побудовано карти зміни амплітуди та девіації короткочасних варіацій мікросейсмічних коливань для E-, N- та Z-каналів приладу. За цими картами виявлено аномалії у місцях просідань ґрунту, можливо, через руйнування стінок підземних споруджень (катакомб), зміну гідрологічного режиму на ділянці у зв’язку з частими поливами газону та будівельними роботами навколо території заповідника.