Жанрово-тематична палітра україномовної художньої прози Пантелеймона Куліша - Сюй, Л. (Слово і Час, 2014)
У статті проаналізовано жанри й тематику україномовної художньої прози П. Куліша, переважно побудованої на переосмисленні фольклорних та історичних сюжетів. Ідеться про жанрові специфікації оповідання – казку (“Циган”, “Півпівника”), ідилію (“Орися”, “Дівоче серце”), баладу (“Гордовита пара”), історичне (“Січові гості”, “Мартин Гак”), моралізаторського спрямування (“Про злодія в селі Гаківниці”, “Потомки українського гайдамацтва”), гумористичне (“Сіра кобила”, “Очаківська біда”) тощо. Вершиною творчості Куліша-прозаїка став історичний роман-хроніка (“Чорна рада. Хроніка 1663 року”).