Синтез та особливості будови шаруватої структури SrLa₁₋xSmxInO₄ - Тітов, Ю.О.; Білявина, Н.М.; Слободяник, М.С.; Чумак, В.В.; Тимошенко, М.В.; Томазенко, Л.В. (Доповіді НАН України, 2019)
Визначено умови заміщення атомів La на атоми Sm у шаруватій перовськітоподібній структурі (ШПС) індатів SrLa₁₋xSmxInO₄: 0 ≤ x ≤ 0,4. Методом Рітвельда визначена ромбічна (пр. гр. Pbca) кристаліч на структура фаз складу SrLa1 – xSmxInO4 з х = 0,2 і 0,4. Встановлено, що в результаті заміщення атомів La на атоми Sm в ШПС SrLa₁₋xSmxInO₄ відбувається поступове зменшення ступеня деформації міжблочних поліедрів (Sr,La,Sm)О₉ та середньої відстані In—O в октаедрах InO₆, а також значно збіль шується довжина міжблочних зв'язків (Sr, La, Sm)—О2. Зі збільшенням відстані між перовськітоподібними блоками зменшується міцність їх зв'язування між собою, що призводить до руйнування ШПС і обмежує область твердих розчинів SrLa₁₋xSmxInO₄ з ШПС.