Оцінка пожежного ризику на АЗС: моделювання, аналіз, прийняття рішень - Шевченко, Н.Ю.; Верещак, О.О. (Вісник економічної науки України, 2018)
Розроблено методичні підходи до оцінки пожежного ризику з метою своєчасного визначення можливої загрози і реалізації профілактичних заходів щодо зниження рівня ризику. Для врахування невизначеності характеру і умов розвитку пожежі запропоновано тимчасові характеристики оцінювати за допомогою імітаційного моделювання, використовуючи рівномірний і нормальний закони розподілу випадкової величини. Для формування сценаріїв розвитку пожежі сформульовані чинники зовнішнього і внутрішнього середовища, які безпосередньо впливають на тенденцію (масштаб) його розвитку (місце виникнення, закономірності поширення, початкова область, параметри довкілля, початкові параметри приміщення), представлені експертні оцінки кожного альтернативного варіанту чинників. Для зниження рівня ризику представлений перелік можливих профілактичних заходів, що мають певний рівень ефективності зниження ризику, вибір яких здійснюється методом динамічного програмування.