Історія і сьогодення Інституту фізики Національної академії наук України (до 90-річчя від часу заснування Інституту) - Бондар, М.В.; Негрійко, А.М.; Рябченко, С.М. (Вісник НАН України, 2019)
У січні 2019 р. виповнилося 90 років від часу заснування провідної наукової установи фізичного профілю — Інституту фізики НАН України. У статті висвітлено ключові віхи в історії становлення і розвитку Інституту. Головний акцент зроблено на ретроспективному аналізі важливості впливу рішення про створення в Україні цієї наукової установи на подальший розвиток вітчизняної природничої науки і освіти, а також його значення для нашої держави сьогодні.