Інформаційна технологія експертно-аналітичного оцінювання витрат на розроблення та використання програмного забезпечення комп’ютерних систем - Андон, П.І.; Сініцин, І.П.; Ігнатенко, П.П.; Слабоспицька, О.О. (Проблеми програмування, 2018)
Для оцінок витрат на прикладне програмне забезпечення (ППЗ) комп’ютерних систем (КС) виявлено нові ролі в успішному розробленні (модернізації) КС – підстав і засобу координації рішень з узгодження цінності й витрат на життєвий цикл (ЖЦ) КС, яке прийнятне для зацікавлених у КС сторін. Обґрунтовано уніфікацію методів оцінювання вартості ППЗ на підтримку цих ролей за особливостей ЖЦ КС (еволюційності й різнорідності моделей ЖЦ, застосування готових (не)програмних ресурсів, змінності вимог до КС і ППЗ, їх загострення для ефективності, надійності й захищеності). В руслі експертно-аналітичного підходу до оцінювання витрат на ППЗ, започаткованого авторами, надано механізм уніфікації – інформаційну технологію багаторазового обґрунтованого розв’язання в ЖЦ КС формалізованої задачі оцінювання витрат за допомогою експертиз ППЗ у спільному інформаційному середовищі. Технологія уніфікує методики авторів з оцінювання витрат на розроблення/річний супровід ППЗ за моделлю COCOMO II.2000.4 і випробувані методи (універсальні й спеціальні для КС оборонного призначення) в руслі авторської методології Діагностичної експертизи. Описано складники технології: поповнювані класифікатори ППЗ і моделей ЖЦ ППЗ; математичні методи (проведення експертиз, оцінювання трудомісткості ППЗ, її перетворення у вартість за чинними регламентами діловодства, побудови/уточнення для неї регресійних моделей); функцію застосовності методів до ППЗ; під-моделі й режими автоматизованої підтримки процесів експертного оцінювання витрат на ППЗ і добору експертів. Remove selected