Природа детективного оповідання - Просцевічус, В. (Слово і Час, 2015)
У статті йдеться про фундаментальний закон естетичної трансформації в детективі. Естетична трансформація визначається як подвійна подія становлення етичного імперативу та інтелектуальної інновації. Вирішальною подією як створення, так і сприйняття детективної історії виступає народження доказу. Згідно з автором подвійне відчуження як від формального закону, так і від неформального правила уможливлює вільний та продуктивний рух сищика. Звернено увагу на феномен сіквелу як органічної особливості детективного жанру.