Проблема циклізації в поетичній творчості Тараса Шевченка - Чамата, Н. (Слово і Час, 2015)
У статті виокремлено три найпоказовіші для поезії Шевченка види художньої циклізації – поетична книга, ліричний цикл, поема-цикл, розглянуто принципи їхньої організації. Простежуються зміни у способі поєднання творів в ансамбль у прижиттєвих виданнях “Кобзаря” (1840 р., 1860 р.); на прикладі ліричних циклів “Давидові псалми”, “В казематі”, “Молитва” продемонстрована оригінальність утілення цього жанру у творчості Шевченка; наведено аргументи на користь доцільності уточнення жанру поеми “Царі” як поеми-циклу.