"Шершень" - перший український журнал політичної сатири в Російській імперії - Гарачковська, О. (Слово і Час, 2015)
У статті розкривається жанрова специфіка сатиричної поезії, опублікованої на сторінках журналу “Шершень” (1906), з’ясовується місце та роль часопису в історії української публіцистичної сатири. Зокрема, аналізуються сатиричні вірші, мініатюри, епіграми, пародії, підписи під карикатурами, що належать перу Лесі Українки, О. Олеся, О. Маковея, В. Самійленка, М. Чернявського та інших авторів.