Тубільний міф як сховок від колоніальної реальності у "Ностальгії" В. Шкляра - Ковацька, О. (Слово і Час, 2015)
У статті розглянуто роман Василя Шкляра “Ностальгія” з позицій постколоніальної критики, культурної антропології, з погляду функціонування в тексті постатей і символів, знакових для української культурної, національної ідентичності. Дослідження торкається проблем постчорнобильського синдрому, ресентименту колоніального об'єкта, історичної пам'яті, зокрема пам'яті топографічної, процесів деконструкції імперських стереотипів, радянських упереджень та реконструкції автентичного українського світу.