Потенціал хімічного комплексу Луганської області: сучасний стан та перспективи структурної модернізації - Шевцова, Г.З.; Швець, Н.В. (Економічний вісник Донбасу, 2019)
Стаття присвячена оцінюванню сучасного стану і динаміки розвитку хімічного комплексу Луганської області та визначенню перспективних підходів до його структурної модернізації. Проаналізовано основні показники виробничої, зовнішньоторговельної та фінансової діяльності хімічного комплексу регіону у 2010-2017 рр., виявлено фактори кратного зменшення його потенціалу. Показано, що основними причинами такої ситуації є наслідки військового конфлікту, втрата частини території області та обумовлене цим згортання виробничої активності. Інша група чинників пов’язана з поступовим вичерпанням потенціалу існуючої моделі галузі з домінуванням великотоннажних базових хімічних виробництв. Зроблено висновок, що відновлення хімічного комплексу Луганщини має відбуватися шляхом його структурно-технологічної модернізації. Обґрунтовано, що у поточній ситуації в області склалися необхідні передумови для неоіндустріального розвитку хімічного комплексу та формування нових напрямів регіональної смарт-спеціалізації на основі організації міжгалузевих синергій. При формуванні стратегії розумної спеціалізації доцільно використовувати потенціал та наявний практичний досвід неформального хімічного кластеру, що багато років існує у регіоні.