Методологічне забезпечення формування інформаційної безпеки в сфері економічної безпеки регіону - Дубницький, В.І.; Науменко, Н.Ю. (Вісник економічної науки України, 2019)
Стаття присвячена дослідженню методологічного забезпечення процесів формування інформаційної безпеки в сфері забезпечення економічної безпеки регіональної соціально-економічної системи. Відмічено актуальність та необхідність на методологічному рівні формування ефективних механізмів та методів моделювання різних аспектів інформаційної безпеки на рівні регіону. Проаналізовано наукові інтереси вітчизняних та закордонних вчених до проблеми інформаційної безпеки на макро-, мезо- та мікрорівнях у сфері забезпечення економічної безпеки. Розкрито сутність поняття економічної безпеки, а також поняття інформаційної безпеки з позиції забезпечення економічної безпеки регіонів та суб’єктів господарювання регіональної соціально-економічної системи. Інформаційна складова є невід’ємною частиною життєдіяльності в усіх сферах. Отже, необхідно сформувати нові підходи до розуміння інформації та дослідження феномену інформації як економічного ресурсу інтересів регіонального промислового та інфраструктурного комплексів. Прикладними напрямками досліджень у сфері інформаційної безпеки є протидія фінансовим кризам та нестабільності засобів масової інформацій, оцінка вартості впровадження засобів інформаційної безпеки, задачі оцінки ризиків та загроз інформаційної безпеки. У роботі виділено базові ресурси та загрози, які застосовуються при розгляді та розв’язанні проблем інформаційної безпеки в сфері економічної безпеки регіону. Сучасні перетворення в господарські системі України та її регіонів, становлення ринкових структур та розвиток підприємства призвели до динамічних змін в структурі та потоках інформації. Управління інформаційними ресурсами в теперішній час стає важливим засобом забезпечення ефективної діяльності всіх суб’єктів та в цілому регіональної соціально-економічної системи. Отже, необхідно створення адекватного методологічного забезпечення, коли інформація і знання трактуються як найважливіший ресурс і як елемент економічного потенціалу. На думку авторів, створення єдиного інформаційного простору регіональної соціально-економічної системи є одним із пріоритетних напрямів досліджень. Запропоновано три базові напрями розвитку організаційно-правового забезпечення інформаційної безпеки регіону в межах його економічної безпеки. Проблематика забезпечення інформаційної безпеки на рівні регіональної соціально-економічної системи повинна мати продовження в дослідження щодо методик оцінки ризиків та загроз у сфері економічної безпеки.