Єпископ львівський, галицький і кам’янецький Єремія (Свистельницький, 1668–1676) - Скочиляс, І. (Інститут української археографії та джерелознавства ім. М.С. Грушевського НАН України, 2010)
У статті в ширшому контексті культурного й релігійного життя Православної церкви у Галичині постмогилянської доби розглядається генеалогія та пастирсько-адміністративна діяльність львівського владики Єремії-Євстафія (Свистельницького). Євстафій походив з відомого українського шляхетського роду Свистельницьких гербу Сас. Його хіротонія на Святоюрську катедру в 1668 р. засвідчувала провідну роль православного нобілітету (поряд з владичим двором і церковними братствами) як репрезентанта руського соціуму в тогочасному публічному житті реґіону. Багаторічне протистояння владики Єремії з його опонентом і контркандидатом Йосифом (Шумлянським, 1667-1708) увиразнює, з одного боку, інституційну кризу Київської митрополії в другій половині XVII ст., а з іншого – зловживання королівською владою Речі Посполитої своїм правом патронату над українсько-білоруською Східною церквою.