У річищі ідейних протиборств: Тарас Шевченко в національній свідомості українців ХХ — ХХІ століть - Вертій, О. (Слово і Час, 2015)
Динаміку сприйняття та функціонування ідей Т. Шевченка в українському суспільстві досліджено шляхом аналізу спогадів, матеріалів царської охранки, інших документів, літературознавчих праць та даних анкетного опитування, проведеного автором 2013 року.