Художній світ роману Юзефа Ігнація Крашевського "Хата за селом" - Гуменюк, В. (Слово і Час, 2015)
У статті детально проаналізовано твір польського письменника ХІХ ст. Ю. Крашевського “Хата за селом”, етнографічна колоритність, навіть певна екзотичність образності якого підпорядкована осягненню соціально-психологічних основ людського буття. Це реалістичний (позитивістський) роман, але в його вишуканій стилістиці виразно даються взнаки також ознаки романтизму, сентименталізму, просвітницького реалізму.